Documentatiesite over de Mijnstaking 1970 - in opbouw (2004)

Een belangrijk document  over de  mijnstaking 70  is ongetwijfeld de eindverhandeling, voorgedragen tot het bekomen van de graad van licentiaat in de handels- en bestuurswetenschappen door J. Iven en J. Tielens o.l.v. Promotor Prof. dr. Y. Vanden Berg. Deze thesis is enkel in de Universitaire Campus van Diepenbeek beschikbaar. Verder is er de Brochure van Mijnwerkerwacht-Arbeidersmacht, Sun, 1970  en het Dossier Limburg van Toon van Overstraeten, De Grote staking, West Pocket, juni 1970.

In deze website wordt een begin gemaakt aan het overzetten van de tekst van deze eindverhandeling en documenten op het internet, ondermeer het "feitenrelaas"  dat chronologisch het verloop van de staking in al z'n dimensies evoceert. 

De staking van 1970 in het Kempisch Steenkoolbekken,
J. Iven & J. Tielens, EHL-ECB, 1976


Mijnwerkersmacht - Arbeidersmacht - Ford Genk,
Sun, maart 1970

De grote staking, Dossier Limburg, Toon van Overstraeten,
 West Pocket, juni 1970


De mijnstaking 70 heeft het nog niets aan zeggingskracht verloren. De verslagen lezen als een roman. 

De teksten komen in het middenframe en kunnen per hoofdstuk gelezen en eenvoudig uitgeprint worden (middenframe kiezen bij afdrukvoorbeeld). Aan de linkerkant wordt de paginering van het boekwerk weergegeven voor wie uit de tekst wil recenseren. Bij het dagverslag kan rechtstreeks van de ene naar de andere tekst gewisseld worden.

Langs de rechter schuifbalk kunnen chronologisch foto's van de mijnstaking aangeklikt worden. Langs het foto-overzicht worden de foto's per bron gerangschikt.

Aanvullingen,  bemerkingen en nieuwe getuigenissen kunnen doorgegeven worden op onderstaand e-mailadres alsmede foto's, teksten of ingescand materiaal (pamfletten, brieven enz.).    

.
Waterschei 1970 

In juli 2004 is Ward Segers, student geschiedenis aan de KUL, afgestudeerd met een eindverhandeling gemaakt met als titel: 
"Alle Macht Aan De Arbeiders,'1968' en de inzet voor de arbeiders. 1966-1979", Ward Segers, Thesis KUL, 2004"
ondermeer over de mijnstaking 1970.

Email